Datanetwerken

Wat is een datanetwerk?
Een datanetwerk koppelt alles wat een netwerkverbinding vereist. Veelvoorkomende gebruikers van datanetwerken zijn bijvoorbeeld computers, printers en netwerkopslag. De hoofdaansluiting komt over het algemeen binnen in de meterkast of in een patchkast (eventueel doorverbonden vanaf de meterkast) en wordt vervolgens verdeeld over verschillende ruimtes. Bij een patchkast wordt door middel van patchpanelen en switches de verdeling tussen de netwerkaansluitingen gemaakt naar de ruimtes in het pand.

Een netwerk bestaat uit kabels en componenten. De kwaliteit van een netwerk hangt af van de afstemming tussen deze twee onderdelen en de kwaliteit van de afzonderlijke onderdelen. De (patch)kabels vervoeren het dataverkeer en zijn onder te verdelen in drie onderdelen.

  1. Categorie of klasse – bepaalt hoe snel data kan worden verzonden over de kabel
  2. Bandbreedte – bepaalt hoeveel data tegelijkertijd over het netwerk verzonden kan worden
  3. Type afscherming – hoe de kabel afgeschermd is van elektrische en magnetische invloeden van buitenaf

De componenten zijn de vertrek- en eindpunt van het datanetwerk, dus waar de data vandaan komt en waar het naar toe gaat. Componenten zijn bijvoorbeeld de serverruimte of de patchkast, maar ook netwerkapparatuur, zoals een switch, router of modem en bijvoorbeeld de werkplekaansluiting.

Wat kunt u van ons verwachten?
In de huidige maatschappij zijn datanetwerken niet meer weg te denken. Wij kunnen u helpen met het ontwerpen van een datanetwerk en het daadwerkelijk aanleggen van de databekabeling. Wilt u het huidige datanetwerk aanpassen, een geheel nieuw datanetwerk of wilt u een netwerk product aanschaffen, zoals NAS apparatuur en switches? U kunt bij ons terecht voor alles omtrent het datanetwerk.

 

Terug Terug